Mondzorg Rijen | Tips voor tandenpoetsen

5 tips om uw tanden grondig te poetsen

Tandenpoetsen is als het goed is een dagelijkse activiteit voor u. Het poetsen van uw tanden is nodig om uw mond gezond en fris te houden. Het zorgt er namelijk voor dat u zelf tandplak wegpoetst wat anders gaatjes, ontstoken tandvlees of een slechte adem kan veroorzaken. Het gebruik van een gewone handtandenborstel of elektrische tandenborstel speelt een belangrijke rol. Benieuwd naar deze rol en of u uw tanden poetst zoals wordt aanbevolen? Krijg hieronder informatie!

 

Elektrisch of met de hand tandenpoetsen?

Het gebruik van een gewone handtandenborstel of een elektrische tandenborstel zorgt allebei voor het verwijderen van tandplak. Echter, een elektrische tandenborstel doet dit net een stukje beter. In dezelfde tijdspanne poetst een elektrische tandenborstel namelijk meer tandplak weg dan een handtandenborstel. Dit komt doordat de bewegingen van een elektrische tandenborstel sneller is dan wat u met een gewone handtandenborstel kunt doen. Bovendien kan u met een elektrische tandenborstel beter de lastig te bereiken plekken van uw gebit bereiken vanwege de kleinere en dynamischere borstel. Daarbij hebben veel elektrische tandenborstels tegenwoordig ook een sensor die de poetsdruk aangeeft. Op deze manier wordt u gewaarschuwd als u te hard drukt tijdens het poetsen, wat schadelijk kan zijn voor uw tandvlees.

Tip 1: Poets twee keer per dag uw tanden

Het standaard advies luidt om uw tanden twee keer per dagen te poetsen en iedere keer twee minuten lang. We adviseren u om ’s ochtends en ’s avonds u tanden te poetsen. U kunt daarnaast het beste een volwassen tandpasta gebruiken met fluoride.

 

Tip 2: Gebruik een tandenpoetstechniek

Een van de bekendste technieken om uw tanden te poetsen is de ‘3-B’s’ techniek: poets telkens de binnenkant, buitenkant en bovenkant van uw tanden en kiezen. Als u dit in uw gedachte hebt tijdens het tandenpoetsen, is de kans klein dat u bepaalde plekken vergeet bij het poetsen van uw gebit.

 

Tip 3: Optimaal poetsen

U wilt natuurlijk dat uw gebit schoon en fris wordt. Als u een gewone handtandenborstel gebruikt, krijgt u dit het beste voor elkaar als u ⅓ van uw tandenborstel op uw tandvlees zet en ⅔ op uw tand of kies. Maak vervolgens kleine draaibewegingen en ga van tand tot tand.

Met een elektrische tandenborstel wordt ook geadviseerd om ⅓ van de tandenborstel te gebruiken voor uw tandvlees en ⅔ voor uw tanden en kiezen. Het enige verschil is dat u met een elektrische tandenborstel niet zelf draaibewegingen hoeft te maken. U dient alleen de tandenborstel stil te houden op een tand of kies voor een klein poosje en beweegt daarna door naar de volgende tand of kies.

 

Tip 4: Maak ook tussenruimtes schoon

Het is vaak lastig om de ruimtes tussen uw tanden en kiezen schoon te maken met een tandenborstel. Daarom wordt het aangeraden om naast het poetsen, ook tandenstokers of tandenragers te gebruiken. Met deze stokjes kunt u gemakkelijk tussen uw tanden en kiezen komen. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte tussen uw tanden en kiezen, kiest u voor dunnere of dikkere stokers of ragers.

 

Tip 5: Vergeet lastig te bereiken plekken niet

De plekken die meest vergeten worden bij het tandenpoetsen: de achterkant van uw achterste kiezen. En dat is ook logisch. Het is niet gemakkelijk om hier bij te komen met uw tandenborstel. Toch wordt aangeraden om dit wel zo goed mogelijk te proberen. Een kruislingse techniek, waarbij u vanaf bijvoorbeeld de rechterkant van uw bovenkaak uw achterste linker kies van uw bovenkaak kan poetsen, is een tip hiervoor. En andersom geldt hetzelfde. 

 

Wanneer u bovenstaande tips volgt, houdt u uw gebit zo gezond mogelijk. Daarnaast dragen de halfjaarlijkse bezoeken aan de tandartsenpraktijk ook hieraan bij. Onze mondhygiënisten staan dan voor u klaar om een extra schoonmaakbeurt toe te passen. Heeft u nog vragen of het poetsen van uw tanden? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Mondzorg Rijen. U bent van harte welkom!

 

Publicatiedatum: 18-08-2022


Terug naar overzicht